Via Rumania Cultura

Zilele Culturii Spaniole în Timișoara

 

Inclus în Agenda Culturală a Timișoarei, festivalul își ocupă locul cuvenit, fiind evenimentul anual cel mai așteptat de către localnicii vorbitori de limba spaniolă, dar și de membrii comunitățiir hispanice din zona de Vest a țării.

Organizat de către Asociația Via Rumania Cultura cu sprijinul Ambasadei Spaniei la București, a Primăriei Municipiului Timișoara și a Consulatului Onorific al Spaniei la Timișoara, în fiecare an pe parcursul a 4 zile, festivalul promovează  marea diversitatea a culturii spaniole prin  intermediul multitudinii de activități ce fac parte din program.

Acest festival a început în anul 2012, fiind pentru prima data în România cand s-a organizat un eveniment ce are ca tematică apropierea între cele două culturi.

 

Justificarea proiectului:

 

În pofida numărului mare de imigranţi români în Spania, precum şi a încercărilor de ambele părţi de a promova reciproc cultura din România şi Spania, popoarele nu se cunosc. Realitatea complexă din ambele ţări latine nu poate fi înţeleasă fără stabilirea unui raport cultural, istoric, arhitectural.

În acest context, crearea unei punţi de cunoaştere şi înţelegere între cele două culturi pentru ca fiecare să-şi câştige sau recâştige valoarea în spaţiul public devine obligaţia morală a oamenilor de cultură deopotrivă români şi spanioli.

 

 

Scopul şi obiectivele proiectului:

• Formarea publicului prin organizarea în spaţii publice a unor expoziţii, prezentări, ateliere, dezbateri între specialişti români şi spanioli pe teme de interes
• Menținerea caracterului multicultural al Timișoarei;
• Promovarea valorilor culturale locale în interiorul diasporei spaniole;
• Dezvoltarea cooperări culturale între cele două țări vizate;
• Promovarea municipiului Timişoara şi a realităţii locale in faţa liderilor de opinie spanioli.
• Atragerea unor parteneri strategici precum instituţii culturale şi de învăţământ, autorităţi locale şi regionale, companii şi lideri de opinie;
• Atragerea partenerilor media şi a unui număr mare de comunicatori care să mediatizeze proiectul.

 

Următoarea ediție: 2 - 5 decembrie 2014 !!!

 

Detalii în curând!

 

Articole
In perioada 8-13 aprilie 2013, Timisoara va fi pentru a doua oara gazda culturii spaniole. Zilele Culturii Spaniole, editia a II-a, vor aduce in orasul nostru personalitati din Spania, de la jurnalisti, la scriiitori, muzicieni, dansatori si altii. Si in acest an vor fi workshop-uri, spectacole, vizionari de filme, conferinte la care pot participa gratuit toti timisorenii interesati.
Cărticica de rețete spaniole de Sonia Cejuela conține secrete gastronomice! Paella, Gazpacho și Tortilla de patatas sunt doar câteva dintre ele. Poftă bună! :)
Rec Rulează luni, 8 aprilie, de la ora 19:00, în Aula Magna a Universităţii de Vest Timişoara. Intrarea este liberă.
Los amantes del circulo polar rulează luni, 9 aprilie, de la ora 19:00, în Aula Magna a Universităţii de Vest Timişoara. Intrarea este liberă.
Jurnalistul spaniol Raúl Sánchez participă la edția a doua a Zileleor Culturii Spaniole desfășurată în perioada 8 - 13 aprilie 2013 în Timișoara. Jurnalist cu vastă experiență, actualmente corepondent al agenției EFE pentru România (2007-prezent), și redactor șef a ediției spaniole a ziarului on-line HotNews.es, Raúl a sosit în România în 2004.
Scriitoarea Maribel Alvarez, susține în Timișoare un curs despre „Literatura feminină spaniolă” și participă la o dezbatere cu titlul „Evoluția literaturii, de la dictatură la democrație, în România și Spania. Paralelism și diferențe”
Ne face deosebită plăcere să o avem în cadrul săptămanii culturale spaniole pe scriitoarea Aracli Esteves, acesta susține în Timișoare un curs despre „Micro-povești” și participă la o dezbatere cu titlul „Evoluția literaturii, de la dictatură la democrație, în România și Spania. Paralelism și diferențe”
Ne face deosebită plăcere sa o avem în cadrul săptămanii culturale spaniole pe profesoara și dansatoarea de flamenco Lucero Cardenas. Aceasta susține în Timișoare un curs practic de flamenco pe parcurul a trei zile. De asemenea, Lucero Cardenas va oferi un spectacol inedit de flamenco în aer liber alături de muzicienii spanioli Julian Lorenzo, Alberto Perez, Juan Osaba și Juan Caballero.
Sărbătoare spaniolă se va încheia sâmbătă, 13 aprilie, la Sala Capitol - Filarmonica Banatului începând cu ora 19:30. Intrarea este liberă.
Ediţia din 2012 a Zilelor Culturii Spaniole a fost un schimb cultural de succes între România şi Spania, la care au participat personalităţi din cele două ţări. Arhitectul Ángel Luis Tendero, supranumit fenomenul arhitecturii spaniole, a fost atracţia publicului ...
Cursul este scris de Maribel Alvarez și se adresează cunoscătorilor de limbă spaniolă pasionați de literatură.
Ideea de sinergias ii aparține lui Julian Lorenzo, vizitând Muzeul Reina Sofia din Madrid, cand a fost atras de lucrarea pictorului francez Yves Klein.
Raport eveniment Festivalul Zilele Culturii Spaniole la Timişoara, ediţia a 3-a 2 - 5 decembrie 2014
Luni, 8 aprilie, Timişoara. Asociaţia Via Rumania Cultura oferă timişorenilor o săptămână întreagă de activităţi culturale menite să promoveze cultura şi obiceiurile spaniole, dar şi să lege o relaţie frumoasă între locuitorii celor două ţări.

Vizualizați comunicatul în format PFD

Comunicat de presă - Deschiderea Zilelor Culturii Spaniole, ediţia a IIa

8-13 aprilie 2013


Luni, 8 aprilie, Timişoara. Asociaţia Via Rumania Cultura oferă timişorenilor o săptămână întreagă de activităţi culturale menite să promoveze cultura şi obiceiurile spaniole, dar şi să lege o relaţie frumoasă între locuitorii celor două ţări.


Zilele Culturii Spaniole, ediţia a II-a, reprezintă, de asemenea, un adevărat festival cu secţiuni precum film, pictură, literatură, muzică, jurnalism, gastronomie şi dans.
În perioada 8-13 aprilie, spanioli reputaţi în toate aceste domenii vin la invitaţia lui Jose Miguel Viñals să împartă cu timişorenii ceea ce i-a consacrat.
Accesul este gratuit la toate manifestările, excepţie masterclass de flamenco cu Lucero Cárdenas și curs de gastronomie cu Sonia Cejuela.


Iată doar câteva puncte din programul Zilelor Culturale Spaniole:


Jurnaliştii şi studenţii la jurnalism, în special, şi toţi timişorenii interesanţi, în general, sunt invitaţi la o conferință despre imaginea României în Spania, condusă de jurnalistul Raúl Sánchez, corespondent pentru România a Agenţiei Naţionale de Presă Spania (EFE). 10 aprilie, ora 18.30, Sala Barocă a Muzeului de Artă Timișoara - Piața Unirii. Toți participanții sunt invitați apoi la o dezbatere pe aceeași temă în 11 aprilie, ora 20:30 Cafeneaua D`Arc - Piața Unirii.


Literatura va fi un domeniu de interes în cadrul ediţiei a II-a a Zilelor Culturale Spaniole. Doi reputaţi literaţi, Maribel Alvarez şi Araceli Estevez, se vor întâlni cu publicul în cadrul unor cursuri de literatură, dar şi într-o dezbatere comună, alături de două personalităţi timişorene.


O expoziție inedită de pictură se va face remarcată pe parcursul întregii săptămâni. Tablourile expuse sunt create prin ritm, muzică și nu în ultimul rând, flamenco.


Dansul flamenco va atrage din nou publicul amator. Spectacol în aer liber şi cursuri de dans vor fi susţinute de renumita dansatoare Lucero Cárdenas căreia i se alătură muzicieni cu experiență: Julian Lorenzo, Alberto Perez și Juan Osaba, împreună formând conceptul Sinergias.


Filmul spaniol va fi prezent prin proiecţiile a trei pelicule de succes ce au marcat lumea filmului spaniol, pelicula Rec, Los Amantes del circulo polar și Las treces rosas.


Secrete din arta culinară spaniolă vor fi dezvaluite cu maiestre de Sonia Cajuela.


Concursul național de traducere a poeziei spaniole – Via Rumania, continuă și anul acesta. Aflat la cea de-a treia ediție, acesta oferă caștigătorului o excursie de trei zile la Barcelona.


Pentru detalii privind programul, consultaţi pagina de Internet a Zilelor Culturale Spaniole: www.viarumaniacultura.com
 

Program


REC
- proiecție film (Spania 2007)
8 aprilie / 19:00 / UVT - Aula Magna

 


Sinergias
- o expoziție de pictură altfel
9 - 13 aprilie / Calpe Gallery
vernisaj 9 aprilie / 18:30

 


Los amantes del círculo polar
- proiecție film (Spania, 1998)
9 aprilie / 19:00 / UVT - Aula Magna

 


Imaginea României în presa spaniolă
- conferință cu Raúl Sánchez
10aprilie / 18:30 / Sala Barocă a Muzeului de Arte Timișoara

 

Las 13 rosas
- proiecție film (Spania 2007)
10 aprilie / 19:00 / UVT – Aula Magna

 


Micro povești
- curs cu Araceli Esteves
11 aprilie / 9:40 / Biblioteca Central Universitară Eugen Todoran

 

Biografii feminie spaniole
- curs cu Maribel Álvarez
11 aprilie / 11:20 / Biblioteca Central Universitară Eugen Todoran

 

Dans flamenco
- curs practic de flamenco cu Lucero Cárdenas
11 – 12 aprilie / 18:00 / Just Dance Timișoara & Ritmuri de Societate, Pestalozzi, Nr.20 / cost: 40 lei

 

Gastronomie spaniolă
- curs de gătit rețete spaniole cu Sònia Cejuela
11-12 aprilie / 18:00 / Restaurant Burgund / cost: 30 lei

 

Evoluția literaturii, de la dictatură la democrație în România și Spania.
Paralelism și diferențe.

- dezbatere cu Maribel Álvarez și Araceli Esteves
11 aprilie / 18:30 / Sala Barocă a Muzeului de Artă Timișoara

 

De ce iubim România?
- dezbatere publica cu Raúl Sánchez
11 aprilie / 20:30 / Cafeneaua D`Arc

 

Atelier de Micro povești
- găzduit de Araceli Esteves
13 aprilie / 13:00 / Cărturești Mercy

 

Sinergias
- flamenco in aer liber
13 aprilie / 19:30 / Piața Uniri

www.viarumania.com